Fale Dunaju
Fale Dunaju to ciasto znane, lubiane i chyba trochę zapomniane. Dwukolorowe ucierane ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. To doskonały przepis na weekendowy wypiek.
Robiliście je z innymi owocami?
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
80
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
150
g
masła
-
4
jajka
-
100
g
cukru
-
160
ml
mleka
-
1 1/4
cup
mąki pszennej
-
2
tsp
cukru waniliowego
-
2
tsp
proszku do pieczenia
-
2
tbsp
mleka
-
2
tbsp
kakao
-
300
g
wydrylowanych wiśni
(użyłam mrożonych)
Składniki na budyń
-
500
ml
mleka
-
1/2
cup
cukru
-
3
tbsp
mąki ziemniaczanej
-
3
tbsp
mąki pszennej
-
200
g
miękkiego masła
Składniki na plewę
-
80
ml
śmietanki 30%
-
100
g
czekolady mlecznej
Wskazówki
-
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenie. Białka oddzielamy od żółtek.
-
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i rozpuszczone masło. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/2 ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i 2 łyżki mleka. Mieszamy i rozprowadzamy na jasnej części ciasta. Na ciemnym cieście układamy wiśnie lekko je wciskając. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
-
Kiedy ciasto się piecze. Gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy 1/4 szklanki w której mieszamy mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wylewamy mieszaninę, trzymamy na ogniu przez kilka minut cały czas mieszając. Budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch.
-
Miękkie masło miksujemy na puch, dodając po jednej łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i wkładamy do lodówki.
-
Czekoladę kroimy drobno. W małym garnuszku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednorodnej polewy. Odstawiamy do wystudzenia.
Polewę rozprowadzamy na budyniowej masie i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.