Fale Dunaju

Fale Dunaju to ciasto znane, lubiane i chyba trochę zapomniane. Dwukolorowe ucierane ciasto  z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. To doskonały przepis na weekendowy wypiek. Robiliście je z innymi owocami?
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 160 ml mleka
  • 1 1/4 cup mąki pszennej
  • 2 tsp cukru waniliowego
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • 2 tbsp mleka
  • 2 tbsp kakao
  • 300 g wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)
  • Składniki na budyń
  • 500 ml mleka
  • 1/2 cup cukru
  • 3 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 3 tbsp mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • Składniki na plewę
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
Wskazówki
  1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenie. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i rozpuszczone masło. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/2 ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i 2 łyżki mleka. Mieszamy i rozprowadzamy na jasnej części ciasta. Na ciemnym cieście układamy wiśnie lekko je wciskając. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Kiedy ciasto się piecze. Gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy 1/4 szklanki w której mieszamy mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wylewamy mieszaninę, trzymamy na ogniu przez kilka minut cały czas mieszając. Budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch.
  4. Miękkie masło miksujemy na puch, dodając po jednej łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i wkładamy do lodówki.
  5. Czekoladę kroimy drobno. W małym garnuszku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednorodnej polewy. Odstawiamy do wystudzenia. Polewę rozprowadzamy na budyniowej masie i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.