Ciasto raffaello

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz.

Ciasto bez pieczenia dla miłośników kokosowych pyszności.

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
    Masa budyniowa
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania budyniu. 700 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Pozostałą cześć 300 ml wlewamy do dużego kubeczka i wsypujemy do niego mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, cukier kokosowy i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszankę i energicznie mieszamy. Gotujemy cały czas mieszając kilka minut i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (na wierzchu kładziemy folię spożywczą, żeby nie zrobił nam się kożuch).
  • Do miski miksera wkładamy miękkie masło i miksujemy je kilka minut, następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i likier amaretto. Gdy już mamy gładą masę możemy przejść do przekładania ciasteczek.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymamy 4 takie warstwy, na wierzchu ma być krem (herbatniki, budyń, herbatniki, budyń, płatki migdałowe, herbatniki, budyń, herbatniki, budyń, wiórki kokosowe).
  • Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc, dzięki temu krem zgęstnieje, a ciasteczka zmiękną. Smacznego!

Dodaj komentarz