Ciasto raffaello
Ciasto bez pieczenia dla miłośników kokosowych pyszności.
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Składniki
Masa budyniowa
-
1
l
mleka
-
3
tbsp
mąki pszennej
-
3
tbsp
mąki ziemniaczanej
-
1
cup
cukru
-
2
żółtka
-
15
g
cukier kokosowy
(można zastąpić waniliowym)
-
100
masła
-
50
ml
likieru amaretto
Dodatkowo
-
8
paczek ciasteczek petit beurre
(100 g)
-
100
g
wiórek kokosowych
-
100
g
płatków migdałowych
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania budyniu. 700 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Pozostałą cześć 300 ml wlewamy do dużego kubeczka i wsypujemy do niego mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, cukier kokosowy i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszankę i energicznie mieszamy. Gotujemy cały czas mieszając kilka minut i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (na wierzchu kładziemy folię spożywczą, żeby nie zrobił nam się kożuch).
-
Do miski miksera wkładamy miękkie masło i miksujemy je kilka minut, następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i likier amaretto. Gdy już mamy gładą masę możemy przejść do przekładania ciasteczek.
-
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymamy 4 takie warstwy, na wierzchu ma być krem (herbatniki, budyń, herbatniki, budyń, płatki migdałowe, herbatniki, budyń, herbatniki, budyń, wiórki kokosowe).
-
Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc, dzięki temu krem zgęstnieje, a ciasteczka zmiękną. Smacznego!