Ciasto raffaello

Ciasto bez pieczenia dla miłośników kokosowych pyszności.
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Składniki
    Masa budyniowa
  • 1 l mleka
  • 3 tbsp mąki pszennej
  • 3 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 1 cup cukru
  • 2 żółtka
  • 15 g cukier kokosowy (można zastąpić waniliowym)
  • 100 masła
  • 50 ml likieru amaretto
  • Dodatkowo
  • 8 paczek ciasteczek petit beurre (100 g)
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g płatków migdałowych
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania budyniu. 700 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Pozostałą cześć 300 ml wlewamy do dużego kubeczka i wsypujemy do niego mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, cukier kokosowy i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszankę i energicznie mieszamy. Gotujemy cały czas mieszając kilka minut i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (na wierzchu kładziemy folię spożywczą, żeby nie zrobił nam się kożuch).
  2. Do miski miksera wkładamy miękkie masło i miksujemy je kilka minut, następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i likier amaretto. Gdy już mamy gładą masę możemy przejść do przekładania ciasteczek.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymamy 4 takie warstwy, na wierzchu ma być krem (herbatniki, budyń, herbatniki, budyń, płatki migdałowe, herbatniki, budyń, herbatniki, budyń, wiórki kokosowe).
  4. Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc, dzięki temu krem zgęstnieje, a ciasteczka zmiękną. Smacznego!