Kruche z porzeczkami i bezą

Ilość: 12 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Smak lata to sezonowe owoce. Dzisiaj polecam maślane, kruche ciasto z porzeczkami i bezą. W którym ze słodyczą bezy wspaniale kontrastują kwaśne owoce.

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Składniki na bezę
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy w misce i zagniatamy. Wylepiamy nim prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. na 20 minut.
  • Porzeczki mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczony spód.
  • Białka miksujemy, stopniowo dodajemy cukier, aż uzyskamy gęstą błyszczącą pianę. Bezę wykładamy na porzeczki.
  • Ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 180ºC. , następnie zmniejszamy temperaturę do 60ºC. i suszymy jeszcze bezę około 10-15 minut. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz