Kruche z porzeczkami i bezą
Smak lata to sezonowe owoce. Dzisiaj polecam maślane, kruche ciasto z porzeczkami i bezą. W którym ze słodyczą bezy wspaniale kontrastują kwaśne owoce.
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
70
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
200
g
masła
-
250
g
mąki krupczatki
-
50
g
cukru
-
1/2
tsp
proszku do pieczenia
-
4
żółtka
Składniki na bezę
-
4
białka
-
200
g
cukru
-
3
tsp
mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
-
700
g
czerwonej porzeczki
-
3
tbsp
mąki ziemniaczanej
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy w misce i zagniatamy. Wylepiamy nim prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. na 20 minut.
-
Porzeczki mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczony spód.
-
Białka miksujemy, stopniowo dodajemy cukier, aż uzyskamy gęstą błyszczącą pianę. Bezę wykładamy na porzeczki.
-
Ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 180ºC. , następnie zmniejszamy temperaturę do 60ºC. i suszymy jeszcze bezę około 10-15 minut. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.