Kruche z porzeczkami i bezą

Smak lata to sezonowe owoce. Dzisiaj polecam maślane, kruche ciasto z porzeczkami i bezą. W którym ze słodyczą bezy wspaniale kontrastują kwaśne owoce.
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 200 g masła
  • 250 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru
  • 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • Składniki na bezę
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 3 tsp mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo
  • 700 g czerwonej porzeczki
  • 3 tbsp mąki ziemniaczanej
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy w misce i zagniatamy. Wylepiamy nim prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. na 20 minut.
  2. Porzeczki mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczony spód.
  3. Białka miksujemy, stopniowo dodajemy cukier, aż uzyskamy gęstą błyszczącą pianę. Bezę wykładamy na porzeczki.
  4. Ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 180ºC. , następnie zmniejszamy temperaturę do 60ºC. i suszymy jeszcze bezę około 10-15 minut. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.