Ciasto czekoladowe z truskawkową żelką i pianką cappuccino

Ilość: 12 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 4 godz.

Dzisiaj polecam wspaniałe ciasto do weekendowej kawy. Jest wilgotne i delikatnie kawowe, truskawki przypominają, że nadal jest lato. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. W śród moich gości zrobiło furorę i mnie też bardzo smakowało.

Składniki

0/14 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Składniki na truskawkową żelkę
  • Składniki na piankę cappuccino

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i olej i dalej mieszamy mikserem do uzyskania kremowej masy. W miseczce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie przesiewamy te suche składniki na jajeczną masę i delikatnie wymieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180ºC. piekarnika. Ciasto pieczemy około 30-35 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeżeli biszkopt tego wymaga wyrównujemy go.
  • Truskawki umyte i pozbawione szypułek, miksujemy na gładki mus. Przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzony mus wylewamy na czekoladowe ciasto i wstawiamy do lodówki, aby żelka zastygła.
  • Kawę cappuccino i kawę rozpuszczalną umieszczamy w kubeczku, zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Śmietanę umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Do ubitej śmietanki w 3 partiach wlewamy wcześniej przygotowaną kawę z żelatyną, po każdym dodaniu mieszamy mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Masę cappuccino wylewamy na truskawkową żelkę i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy ciasto kakao i podajemy ze świeżymi truskawkami. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz