Ciasto czekoladowe z truskawkową żelką i pianką cappuccino

Dzisiaj polecam wspaniałe ciasto do weekendowej kawy. Jest wilgotne i delikatnie kawowe, truskawki przypominają, że nadal jest lato. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. W śród moich gości zrobiło furorę i mnie też bardzo smakowało.
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 240 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 40 g kakao
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Składniki na truskawkową żelkę
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Składniki na piankę cappuccino
  • 750 ml śmietany 30%
  • 4 tbsp cukru pudru
  • 3 tbsp kawy cappuccino w proszku (+ 250 ml gorącej wody)
  • 1 tbsp kawy rozpuszczalnej
  • 25 g żelatyny
  • kakao
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i olej i dalej mieszamy mikserem do uzyskania kremowej masy. W miseczce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie przesiewamy te suche składniki na jajeczną masę i delikatnie wymieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180ºC. piekarnika. Ciasto pieczemy około 30-35 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeżeli biszkopt tego wymaga wyrównujemy go.
  2. Truskawki umyte i pozbawione szypułek, miksujemy na gładki mus. Przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzony mus wylewamy na czekoladowe ciasto i wstawiamy do lodówki, aby żelka zastygła.
  3. Kawę cappuccino i kawę rozpuszczalną umieszczamy w kubeczku, zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Śmietanę umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Do ubitej śmietanki w 3 partiach wlewamy wcześniej przygotowaną kawę z żelatyną, po każdym dodaniu mieszamy mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Masę cappuccino wylewamy na truskawkową żelkę i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy ciasto kakao i podajemy ze świeżymi truskawkami. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.