Ciasto czekoladowe z truskawkową żelką i pianką cappuccino
Dzisiaj polecam wspaniałe ciasto do weekendowej kawy. Jest wilgotne i delikatnie kawowe, truskawki przypominają, że nadal jest lato. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. W śród moich gości zrobiło furorę i mnie też bardzo smakowało.
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
240
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
4
jajka
-
160
g
cukru
-
100
ml
oleju
-
40
g
kakao
-
80
g
mąki pszennej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Składniki na truskawkową żelkę
-
1
kg
truskawek
-
2
galaretki truskawkowe
Składniki na piankę cappuccino
-
750
ml
śmietany 30%
-
4
tbsp
cukru pudru
-
3
tbsp
kawy cappuccino w proszku
(+ 250 ml gorącej wody)
-
1
tbsp
kawy rozpuszczalnej
-
25
g
żelatyny
-
kakao
Wskazówki
-
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i olej i dalej mieszamy mikserem do uzyskania kremowej masy. W miseczce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie przesiewamy te suche składniki na jajeczną masę i delikatnie wymieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180ºC. piekarnika. Ciasto pieczemy około 30-35 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeżeli biszkopt tego wymaga wyrównujemy go.
-
Truskawki umyte i pozbawione szypułek, miksujemy na gładki mus. Przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzony mus wylewamy na czekoladowe ciasto i wstawiamy do lodówki, aby żelka zastygła.
-
Kawę cappuccino i kawę rozpuszczalną umieszczamy w kubeczku, zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
-
Śmietanę umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Do ubitej śmietanki w 3 partiach wlewamy wcześniej przygotowaną kawę z żelatyną, po każdym dodaniu mieszamy mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Masę cappuccino wylewamy na truskawkową żelkę i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy ciasto kakao i podajemy ze świeżymi truskawkami. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.