Ciasto figa z makiem z pasternakiem

Ilość: 8 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 50 min. Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Na początku przygotowujemy pasternak. Myjemy, obieramy i gotujemy go w wodzie lub mleku, odcedzamy, studzimy i ścieramy na grubych oczkach.
  • W dużej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy olej i jogurt. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy nadal, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  • Na koniec dodajemy suche składniki: mak, pasternak, pokrojone figi, gałkę muszkatołową, cynamon i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzewamy do 175°C. Studzimy. Smacznego!

Notatki

Użyłam dużej keksówki 16x29.

Dodaj komentarz