2
duże korzenie pasternaku(ugotowanego, startego na grubych oczkach)
1/2
tsp
cynamonu
1/2
tsp
gałki muszkatołowej
180
g
suszonych fig
Wskazówki
Na początku przygotowujemy pasternak. Myjemy, obieramy i gotujemy go w wodzie lub mleku, odcedzamy, studzimy i ścieramy na grubych oczkach.
W dużej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy olej i jogurt. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy nadal, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Na koniec dodajemy suche składniki: mak, pasternak, pokrojone figi, gałkę muszkatołową, cynamon i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzewamy do 175°C. Studzimy. Smacznego!