Ciasto figa z makiem z pasternakiem

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 50 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 4 jajka
  • 2/3 cup brązowego cukru
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2/3 cup oleju rzepakowego
  • 1 1/2 cup mąki
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • 2/3 cup maku
  • 2 duże korzenie pasternaku (ugotowanego, startego na grubych oczkach)
  • 1/2 tsp cynamonu
  • 1/2 tsp gałki muszkatołowej
  • 180 g suszonych fig
Wskazówki
  1. Na początku przygotowujemy pasternak. Myjemy, obieramy i gotujemy go w wodzie lub mleku, odcedzamy, studzimy i ścieramy na grubych oczkach.
  2. W dużej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy olej i jogurt. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy nadal, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Na koniec dodajemy suche składniki: mak, pasternak, pokrojone figi, gałkę muszkatołową, cynamon i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzewamy do 175°C. Studzimy. Smacznego!
Notatki

Użyłam dużej keksówki 16x29.