Kategoria: Coś słodkiego, Desery
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
1 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 25 min.
Przyrządzanie:
4 godz.
Czas całkowity:
4 godz. 25 min.
Czekolada i likier lub koniak to wyjątkowo udany duet. Mus z kroplą alkoholu dla dorosłych łasuchów.
Składniki
Dostosuj porcje
- do dekoracji: czekoladowe miętowe pałeczki i listki mięty
Wskazówki
- Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy na parze. Odstawiamy.
- Jajka ubijamy na parze z 2 łyżkami wody, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy i studzimy.
- Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, po czym mieszamy z wystudzoną masą czekoladową. Mus wkładamy do lodówki na min. 4 godziny.
- Ajerkoniak wylewamy do pucharków, w których będziemy serwować deser. Nakładamy porcję musu. Dekorujemy listkami mięty i pałeczkami miętowo-czekoladowymi. Smacznego!