Puchatek z ajerkoniakiem

Ilość: 1 Porcja Trudność: Średnia Przygotowanie: 25 min. Przyrządzanie: 4 godz. Czas całkowity: 4 godz. 25 min.

Czekolada i likier lub koniak to wyjątkowo udany duet. Mus z kroplą alkoholu dla dorosłych łasuchów.

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje
  • do dekoracji: czekoladowe miętowe pałeczki i listki mięty

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy na parze. Odstawiamy.
  • Jajka ubijamy na parze z 2 łyżkami wody, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy i studzimy.
  • Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, po czym mieszamy z wystudzoną masą czekoladową. Mus wkładamy do lodówki na min. 4 godziny.
  • Ajerkoniak wylewamy do pucharków, w których będziemy serwować deser. Nakładamy porcję musu. Dekorujemy listkami mięty i pałeczkami miętowo-czekoladowymi. Smacznego!

Dodaj komentarz