Puchatek z ajerkoniakiem

Czekolada i likier lub koniak to wyjątkowo udany duet. Mus z kroplą alkoholu dla dorosłych łasuchów.
Porcje: 1 yield(s)
Przygotowanie: 25 minut
Przyrządzanie: 240 minut
Czas całkowity: 265 minut
Składniki
  • 1 1/2 tabliczki czekolady deserowej (150 g)
  • 3 jajka
  • 500 ml śmietany 30%
  • 16 g cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 6 tbsp ajerkoniaku
  • do dekoracji: czekoladowe miętowe pałeczki i listki mięty
Wskazówki
  1. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy na parze. Odstawiamy.
  2. Jajka ubijamy na parze z 2 łyżkami wody, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy i studzimy.
  3. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, po czym mieszamy z wystudzoną masą czekoladową. Mus wkładamy do lodówki na min. 4 godziny.
  4. Ajerkoniak wylewamy do pucharków, w których będziemy serwować deser. Nakładamy porcję musu. Dekorujemy listkami mięty i pałeczkami miętowo-czekoladowymi. Smacznego!