Puchatek z ajerkoniakiem
Czekolada i likier lub koniak to wyjątkowo udany duet. Mus z kroplą alkoholu dla dorosłych łasuchów.
Porcje:
1
yield(s)
Przygotowanie:
25
minut
Przyrządzanie:
240
minut
Czas całkowity:
265
minut
Składniki
-
1 1/2
tabliczki czekolady deserowej
(150 g)
-
3
jajka
-
500
ml
śmietany 30%
-
16
g
cukier waniliowy
-
szczypta soli
-
6
tbsp
ajerkoniaku
do dekoracji: czekoladowe miętowe pałeczki i listki mięty
Wskazówki
-
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy na parze. Odstawiamy.
-
Jajka ubijamy na parze z 2 łyżkami wody, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy i studzimy.
-
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, po czym mieszamy z wystudzoną masą czekoladową. Mus wkładamy do lodówki na min. 4 godziny.
-
Ajerkoniak wylewamy do pucharków, w których będziemy serwować deser. Nakładamy porcję musu. Dekorujemy listkami mięty i pałeczkami miętowo-czekoladowymi. Smacznego!