Pączuszki jogurtowe

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 10 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 30 min.

Już za pół godziny możesz mieć takie pyszne, domowe pączuszki 🙂

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje
  • Pozostałe

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Wszystkie składniki wkładamy do miski i za pomocą miksera kuchennego wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
  • W garnku rozgrzewamy olej. Łyżkę zanurzamy w gorącym oleju, nabieramy porcję ciasta i przekładamy na rozgrzany olej (ja używam metalowej łyżki do lodów, ale można to zrobić za pomocą dwóch łyżek). Pączuszki podczas smażenia same się obracają i opiekają równomiernie z każdej strony. Pączki smażymy partiami, wkładamy po kilka, upieczone wyławiamy i wkładamy kolejną porcję. Temperatura oleju nie może być za wysoka, bo pączki za szybką opieką się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Nie może też być za niska, bo pączki będą leżały na dnie i nasiąkną olejem. Najlepiej sprawdzić temperaturę na jednym pączku. Ciasto włożone do oleju powinno od razu wypłynąć i zacząć się obsmażać, samodzielnie obracając, wtedy temperatura oleju jest odpowiednia.
  • Usmażone pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręczniku kuchennym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz