Pączuszki jogurtowe
Już za pół godziny możesz mieć takie pyszne, domowe pączuszki :)
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
250
ml
jogurtu naturalnego
(typu greckiego)
-
3
jajka
-
2
tbsp
cukru pudru
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
1
tsp
ekstraktu naturalnego z wanilii
-
300
g
mąki tortowej
Pozostałe
-
1
l
oleju rzepakowego
(do smażenia)
-
cukier puder
Wskazówki
-
Wszystkie składniki wkładamy do miski i za pomocą miksera kuchennego wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
-
W garnku rozgrzewamy olej. Łyżkę zanurzamy w gorącym oleju, nabieramy porcję ciasta i przekładamy na rozgrzany olej (ja używam metalowej łyżki do lodów, ale można to zrobić za pomocą dwóch łyżek). Pączuszki podczas smażenia same się obracają i opiekają równomiernie z każdej strony. Pączki smażymy partiami, wkładamy po kilka, upieczone wyławiamy i wkładamy kolejną porcję. Temperatura oleju nie może być za wysoka, bo pączki za szybką opieką się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Nie może też być za niska, bo pączki będą leżały na dnie i nasiąkną olejem. Najlepiej sprawdzić temperaturę na jednym pączku. Ciasto włożone do oleju powinno od razu wypłynąć i zacząć się obsmażać, samodzielnie obracając, wtedy temperatura oleju jest odpowiednia.
-
Usmażone pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręczniku kuchennym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!