Pączuszki jogurtowe

Już za pół godziny możesz mieć takie pyszne, domowe pączuszki :)
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 250 ml jogurtu naturalnego (typu greckiego)
  • 3 jajka
  • 2 tbsp cukru pudru
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tsp ekstraktu naturalnego z wanilii
  • 300 g mąki tortowej
  • Pozostałe
  • 1 l oleju rzepakowego (do smażenia)
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i za pomocą miksera kuchennego wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
  2. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżkę zanurzamy w gorącym oleju, nabieramy porcję ciasta i przekładamy na rozgrzany olej (ja używam metalowej łyżki do lodów, ale można to zrobić za pomocą dwóch łyżek). Pączuszki podczas smażenia same się obracają i opiekają równomiernie z każdej strony. Pączki smażymy partiami, wkładamy po kilka, upieczone wyławiamy i wkładamy kolejną porcję. Temperatura oleju nie może być za wysoka, bo pączki za szybką opieką się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Nie może też być za niska, bo pączki będą leżały na dnie i nasiąkną olejem. Najlepiej sprawdzić temperaturę na jednym pączku. Ciasto włożone do oleju powinno od razu wypłynąć i zacząć się obsmażać, samodzielnie obracając, wtedy temperatura oleju jest odpowiednia.
  3. Usmażone pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręczniku kuchennym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!