Kruche ze śliwkami i bezą

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 2 godz.

Podobno jaki poniedziałek taki cały tydzień 🙂 to zaczynamy na słodko. Zapraszam na bardzo smaczne ciasto! Kruchy spód i kwaśna masa śliwkowa, która ze słodką bezą smakuje idealnie! Mniam 😋

Składniki

0/15 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Składniki na masę śliwkową
  • Składniki na bezę

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 30 min. Schłodzonym ciastem wykładamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Do garnka wkładamy śliwki, dodajemy cukier, cynamon i podlewamy 200 ml nektaru z czarnej porzeczki. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Pozostałą część nektaru mieszamy z budyniem i mąką ziemniaczaną. Wyjmujemy cynamon i do gotujących się śliwek dodajemy rozmieszany budyń z mąką i gotujemy bardzo gęsty budyń śliwkowy.
  • Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo po łyżce cukru. Na końcu gdy piana jest już sztywna i lśniąca dodajemy budyń i krótko mieszamy na niskich obrotach.
  • Na podpieczony spód, wylewamy ciepłą masę śliwkową. Bezę przekładamy na śliwki, wyrównujemy i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto pieczemy 10 minut w 180°C i jeszcze 35 minut w obniżonej temperaturze 140°C. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 25cmx35cm

Dodaj komentarz