Kruche ze śliwkami i bezą
Podobno jaki poniedziałek taki cały tydzień :) to zaczynamy na słodko. Zapraszam na bardzo smaczne ciasto! Kruchy spód i kwaśna masa śliwkowa, która ze słodką bezą smakuje idealnie! Mniam 😋
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
120
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
250
g
mąki krupczatki
-
70
g
cukru
-
125
g
masła
-
2
jajka M
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
1
tsp
ekstraktu waniliowego
Składniki na masę śliwkową
-
1 1/2
kg
śliwek węgierek
-
4
tbsp
cukru
-
350
ml
nektaru z czarnej porzeczki
(200ml+150ml)
-
1
budyń waniliowy bez cukru
(35g)
-
2
laski cynamonu
Składniki na bezę
-
5
białek z jajek M
-
200
g
cukru
-
1
budyń waniliowy bez cukru
(35g)
-
60
g
posiekanych orzechów włoskich
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 30 min. Schłodzonym ciastem wykładamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
-
Do garnka wkładamy śliwki, dodajemy cukier, cynamon i podlewamy 200 ml nektaru z czarnej porzeczki. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Pozostałą część nektaru mieszamy z budyniem i mąką ziemniaczaną. Wyjmujemy cynamon i do gotujących się śliwek dodajemy rozmieszany budyń z mąką i gotujemy bardzo gęsty budyń śliwkowy.
-
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo po łyżce cukru. Na końcu gdy piana jest już sztywna i lśniąca dodajemy budyń i krótko mieszamy na niskich obrotach.
-
Na podpieczony spód, wylewamy ciepłą masę śliwkową. Bezę przekładamy na śliwki, wyrównujemy i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto pieczemy 10 minut w 180°C i jeszcze 35 minut w obniżonej temperaturze 140°C. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 25cmx35cm