Kruche ze śliwkami i bezą

Podobno jaki poniedziałek taki cały tydzień :) to zaczynamy na słodko. Zapraszam na bardzo smaczne ciasto! Kruchy spód i kwaśna masa śliwkowa, która ze słodką bezą smakuje idealnie! Mniam 😋
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 120 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 250 g mąki krupczatki
  • 70 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka M
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tsp ekstraktu waniliowego
  • Składniki na masę śliwkową
  • 1 1/2 kg śliwek węgierek
  • 4 tbsp cukru
  • 350 ml nektaru z czarnej porzeczki (200ml+150ml)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (35g)
  • 2 laski cynamonu
  • Składniki na bezę
  • 5 białek z jajek M
  • 200 g cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (35g)
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 30 min. Schłodzonym ciastem wykładamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  2. Do garnka wkładamy śliwki, dodajemy cukier, cynamon i podlewamy 200 ml nektaru z czarnej porzeczki. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Pozostałą część nektaru mieszamy z budyniem i mąką ziemniaczaną. Wyjmujemy cynamon i do gotujących się śliwek dodajemy rozmieszany budyń z mąką i gotujemy bardzo gęsty budyń śliwkowy.
  3. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo po łyżce cukru. Na końcu gdy piana jest już sztywna i lśniąca dodajemy budyń i krótko mieszamy na niskich obrotach.
  4. Na podpieczony spód, wylewamy ciepłą masę śliwkową. Bezę przekładamy na śliwki, wyrównujemy i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto pieczemy 10 minut w 180°C i jeszcze 35 minut w obniżonej temperaturze 140°C. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 25cmx35cm