Ilość:
6 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Klasyka kuchni angielskiej – biszkoptowe omleciki – doskonałe na podwieczorek.
Składniki
Dostosuj porcje
- Na krem
- Do dekoracji
Wskazówki
- Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy kółka o średnicy około 12 cm. Wylewamy na papier porcje ciasta i rozprowadzamy tak, by powstały placuszki jednakowej wielkości. Pieczemy w temperaturze 180 około 8 minut.
- Jeszcze ciepłe placuszki zdejmujemy z papieru, kładziemy ponownie i zginamy razem z papierem na pół. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia.
- Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Biskwity napełniamy bitą śmietaną i owocami. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego!