Biskwity z bitą śmietaną i owocami
Klasyka kuchni angielskiej - biszkoptowe omleciki - doskonałe na podwieczorek.
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Składniki
-
4
jajka
-
100
g
cukru
-
150
g
mąki tortowej
Na krem
-
300
ml
śmietany 30%
-
2
tbsp
cukru pudru
Do dekoracji
-
owoce
-
cukier puder
-
listki mięty
Wskazówki
-
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
-
Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy kółka o średnicy około 12 cm. Wylewamy na papier porcje ciasta i rozprowadzamy tak, by powstały placuszki jednakowej wielkości. Pieczemy w temperaturze 180 około 8 minut.
-
Jeszcze ciepłe placuszki zdejmujemy z papieru, kładziemy ponownie i zginamy razem z papierem na pół. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia.
-
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Biskwity napełniamy bitą śmietaną i owocami. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego!