Biskwity z bitą śmietaną i owocami

Klasyka kuchni angielskiej - biszkoptowe omleciki - doskonałe na podwieczorek.
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Składniki
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • Na krem
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 tbsp cukru pudru
  • Do dekoracji
  • owoce
  • cukier puder
  • listki mięty
Wskazówki
  1. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy kółka o średnicy około 12 cm. Wylewamy na papier porcje ciasta i rozprowadzamy tak, by powstały placuszki jednakowej wielkości. Pieczemy w temperaturze 180 około 8 minut.
  3. Jeszcze ciepłe placuszki zdejmujemy z papieru, kładziemy ponownie i zginamy razem z papierem na pół. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia.
  4. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Biskwity napełniamy bitą śmietaną i owocami. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego!