Angel Food Cake

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 45 min. Czas całkowity: 1 godz. 5 min.

Gotowi na kawałek nieba? Angel Food Cake to ciasto delikatne jak chmurka, o niskiej zawartości tłuszczu, wykonane głównie z białek. To trochę takie połączenie biszkoptu i bezy. Od dawna chciałam je upiec, ale brakowało mi odpowiedniej formy. W końcu ją sobie kupiłam i jest 😊

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje
  • Dodatkowo: bita śmietana, świeże owoce

Wskazówki

0/6 Wskazówki
  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do miski z mąką dodajemy 100 g cukru, mieszamy i odstawiamy.
  • Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż się spienią. Następnie dodajemy winian potasu, sól i ekstrakt waniliowy. Ubijamy dalej. Do białek dodajemy stopniowo cukier (200 g) i ubijamy, aż masa utworzy sztywne, błyszczące szczyty.
  • Do ubitej masy dodajemy partiami mąkę z cukrem i delikatnie mieszamy za pomocą szpatuły.
  • Masę przekładamy do specjalnej formy z kominkiem, delikatnie wyrównujemy i przecinamy nożem, żeby pozbyć się powietrza. Uwaga! Formy nie smarujemy tłuszczem, ani nie oprószamy mąką, inaczej ciasto nie będzie równomiernie podnosiło się do góry.
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. Po upieczeniu foremkę wyjmujemy z piekarnika i stawiamy do góry dnem tak, żeby opierała się na nóżkach i pozostawiamy do wystudzenia. Dzięki "nóżkom" ciasto odpowiednio się chłodzi i nie opadnie. Wystudzone ciasto oddzielamy delikatnie od ścianek formy nożem i wyjmujemy
  • Ciasto podajemy z bitą śmietaną i owocami. Smacznego!

Notatki

Winian potasu – co to jest? inne nazwy tego produktu to cream of tartar, winny kamień, kwaśny winian potasu albo tartarus. Jest to produkt całkowicie naturalny! Szeroko rozpowszechniony w naturze w wielu owocach, ale zwykle jest uzyskiwany jako produkt uboczny przy produkcji wina. Zwiększa objętość białek jaj i hamuje krystalizację dlatego jest powszechnie stosowany w cukiernictwie np. przy wypieku bez czy sufletów. Można go bez problemu kupić w sklepach internetowych. Jeżeli go jednak nie masz to bardzo ważne jest aby użyć szczypty soli i soku z cytryny – działają jak winian potasu, stabilizując pianę z białek. Składniki te dodajemy po doprowadzeniu piany do stanu 'spienienia’. Dzięki ich dodatkowi piana bardziej zwiększa swoją objętość i dłużej nie opada.

Dodaj komentarz