Ilość:
10 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz. 50 min.
Przyrządzanie:
35 min.
Czas całkowity:
2 godz. 25 min.
Babka drożdżowa to jedno z ciast, które pojawi się na moim Wielkanocnym stole. Łatwa w przygotowaniu, pyszna w smaku. Nikt jej się nie oprze! Pachnąca i cudownie wyrośnięta babka drożdżowa z rodzynkami to klasyka tych świąt.
Składniki
Dostosuj porcje
- Dodatkowo: 100g rodzynek + Honney Rum Lukier: 1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru
Wskazówki
- Dzień wcześniej zalewamy rodzynki rumem i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień odsączamy je na sicie.
- Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki (oprócz rodzynek) i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
-
- Ciasto pieczemy około 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 170 °C . Odstawiamy do wystudzenia. Zimną babkę lukrujemy. Smacznego!
Notatki
Zostały Wam białka, nie wyrzucajcie! Zróbcie pyszne domowe bezy. https://fierykitchen.pl/recipes/mini-pavlova/