Babka drożdżowa z rodzynkami

Ilość: 10 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. 50 min. Przyrządzanie: 35 min. Czas całkowity: 2 godz. 25 min.

Babka drożdżowa to jedno z ciast, które pojawi się na moim Wielkanocnym stole. Łatwa w przygotowaniu, pyszna w smaku. Nikt jej się nie oprze! Pachnąca i cudownie wyrośnięta babka drożdżowa z rodzynkami to klasyka tych świąt.

 

 

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje
  • Dodatkowo: 100g rodzynek + Honney Rum Lukier: 1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Dzień wcześniej zalewamy rodzynki rumem i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień odsączamy je na sicie.
  • Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki (oprócz rodzynek) i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Następnie dodajemy rodzynki i jeszcze raz przez chwile wyrabiamy ciasto. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy formę ciastem, wyrównujemy i odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. (Ciasto wyrosło pięknie, chciało mi uciec z formy)
  • Ciasto pieczemy około 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 170 °C . Odstawiamy do wystudzenia. Zimną babkę lukrujemy. Smacznego!

Notatki

Zostały Wam białka, nie wyrzucajcie! Zróbcie pyszne domowe bezy. https://fierykitchen.pl/recipes/mini-pavlova/

Dodaj komentarz