Babka drożdżowa z rodzynkami
Babka drożdżowa to jedno z ciast, które pojawi się na moim Wielkanocnym stole. Łatwa w przygotowaniu, pyszna w smaku. Nikt jej się nie oprze! Pachnąca i cudownie wyrośnięta babka drożdżowa z rodzynkami to klasyka tych świąt.
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
110
minut
Przyrządzanie:
35
minut
Czas całkowity:
145
minut
Składniki
-
1
cup
ciepłego mleka
-
100
g
roztopionego masła
-
7
g
drożdży instant
-
5
żółtek
-
1/2
cup
cukru
-
3
cup
mąki tortowej
Dodatkowo: 100g rodzynek + Honney Rum
Lukier: 1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru
Wskazówki
-
Dzień wcześniej zalewamy rodzynki rumem i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień odsączamy je na sicie.
-
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki (oprócz rodzynek) i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
-
Następnie dodajemy rodzynki i jeszcze raz przez chwile wyrabiamy ciasto. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy formę ciastem, wyrównujemy i odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. (Ciasto wyrosło pięknie, chciało mi uciec z formy)
-
Ciasto pieczemy około 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 170 °C . Odstawiamy do wystudzenia. Zimną babkę lukrujemy. Smacznego!
Notatki
Zostały Wam białka, nie wyrzucajcie! Zróbcie pyszne domowe bezy. https://fierykitchen.pl/recipes/mini-pavlova/