Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa to jedno z ciast, które pojawi się na moim Wielkanocnym stole. Łatwa w przygotowaniu, pyszna w smaku. Nikt jej się nie oprze! Pachnąca i cudownie wyrośnięta babka drożdżowa z rodzynkami to klasyka tych świąt.    
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 110 minut
Przyrządzanie: 35 minut
Czas całkowity: 145 minut
Składniki
  • 1 cup ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 7 g drożdży instant
  • 5 żółtek
  • 1/2 cup cukru
  • 3 cup mąki tortowej
  • Dodatkowo: 100g rodzynek + Honney Rum
    Lukier: 1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru
Wskazówki
  1. Dzień wcześniej zalewamy rodzynki rumem i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień odsączamy je na sicie.
  2. Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki (oprócz rodzynek) i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  3. Następnie dodajemy rodzynki i jeszcze raz przez chwile wyrabiamy ciasto. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy formę ciastem, wyrównujemy i odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. (Ciasto wyrosło pięknie, chciało mi uciec z formy)
  4. Ciasto pieczemy około 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 170 °C . Odstawiamy do wystudzenia. Zimną babkę lukrujemy. Smacznego!
Notatki

Zostały Wam białka, nie wyrzucajcie! Zróbcie pyszne domowe bezy. https://fierykitchen.pl/recipes/mini-pavlova/