Ciasto bez nazwy

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 40 min. Przyrządzanie: 2 godz. Czas całkowity: 2 godz. 40 min.

Czekoladowy spód, budyniowa masa i galaretka z brzoskwiniami.

Składniki

0/17 Składników
Dostosuj porcje
    Spód
  • Krem
  • Wierzch

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Mleko podgrzewamy, wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy olej, śmietanę i mleko czekoladowe. Całość miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto pół godziny w temperaturze 160°C.
  • Do rondla wlewamy mleko (zostawiamy pół szklanki) i podgrzewamy z cukrem. Pozostałe mleko łączymy z budyniem i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka. Przestudzoną masę budyniową starannie ucieramy z masłem na jednolitą masę. Krem nakładamy na wystudzony czekoladowy spód.
  • Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Zimną wylewamy na budyniową masę i układamy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego!

Notatki

Użyłam okrągłej tortownicy 26 cm.

Dodaj komentarz