Ciasto bez nazwy
Czekoladowy spód, budyniowa masa i galaretka z brzoskwiniami.
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
120
minut
Czas całkowity:
160
minut
Składniki
Spód
-
1/2
cup
mleka
-
50
g
gorzkiej czekolady
-
1
jajko
-
2/3
cup
cukru
-
1/2
cup
śmietany 30%
-
1/4
cup
oleju
-
1
cup
mąki
-
2
tbsp
kakao
-
1/2
tsp
proszku do pieczenia
Krem
-
1/2
l
mleka
-
1
budyń waniliowy bez cukru
-
1/2
cup
cukru
-
2
tbsp
mąki pszennej
-
2
tbsp
mąki ziemniaczanej
-
200
g
masła
Wierzch
-
1
galaretka brzoskwiniowa
-
6
połówek brzoskwiń z puszki
Wskazówki
-
Mleko podgrzewamy, wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
-
Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy olej, śmietanę i mleko czekoladowe. Całość miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto pół godziny w temperaturze 160°C.
-
Do rondla wlewamy mleko (zostawiamy pół szklanki) i podgrzewamy z cukrem. Pozostałe mleko łączymy z budyniem i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka. Przestudzoną masę budyniową starannie ucieramy z masłem na jednolitą masę. Krem nakładamy na wystudzony czekoladowy spód.
-
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Zimną wylewamy na budyniową masę i układamy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam okrągłej tortownicy 26 cm.