Ciasto bez nazwy

Czekoladowy spód, budyniowa masa i galaretka z brzoskwiniami.
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 160 minut
Składniki
    Spód
  • 1/2 cup mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 2/3 cup cukru
  • 1/2 cup śmietany 30%
  • 1/4 cup oleju
  • 1 cup mąki
  • 2 tbsp kakao
  • 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • Krem
  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1/2 cup cukru
  • 2 tbsp mąki pszennej
  • 2 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • Wierzch
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki
Wskazówki
  1. Mleko podgrzewamy, wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy olej, śmietanę i mleko czekoladowe. Całość miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto pół godziny w temperaturze 160°C.
  3. Do rondla wlewamy mleko (zostawiamy pół szklanki) i podgrzewamy z cukrem. Pozostałe mleko łączymy z budyniem i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka. Przestudzoną masę budyniową starannie ucieramy z masłem na jednolitą masę. Krem nakładamy na wystudzony czekoladowy spód.
  4. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Zimną wylewamy na budyniową masę i układamy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam okrągłej tortownicy 26 cm.