Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasteczka, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
8 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz. 30 min.
Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca o smaku migdałów i wanilii.
Ciasteczka adwentowe 🙂 Upieczcie z podwójnej porcji i rozdajcie rodzinie i znajomym 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Dodatki: cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią do obtaczania ciasteczek
Wskazówki
- Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 mniejsze porcje i chłodzimy w lodówce.
- Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, robimy 4 wałeczki tej samej grubości i długości, kroimy je nożem, każdy wałeczek na 8 małych porcji. Następnie z każdego małego kawałeczka robimy kuleczkę, a potem wałeczek, cieńszy na końcach, jak księżyc. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne. Czekamy, aż trochę wystygną i obtaczamy je w cukrze pudrze pomieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią. Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują w metalowych pudełkach na ciastka. Smacznego!
Notatki
Z tej porcji wychodzą 32 ciasteczka.