Migdałowe księżyce

Ilość: 8 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz. 30 min.

Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca o smaku migdałów i wanilii.

Ciasteczka adwentowe 🙂 Upieczcie z podwójnej porcji i rozdajcie rodzinie i znajomym 🙂

Składniki

0/5 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Dodatki: cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią do obtaczania ciasteczek

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 mniejsze porcje i chłodzimy w lodówce.
  • Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, robimy 4 wałeczki tej samej grubości i długości, kroimy je nożem, każdy wałeczek na 8 małych porcji. Następnie z każdego małego kawałeczka robimy kuleczkę, a potem wałeczek, cieńszy na końcach, jak księżyc. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne. Czekamy, aż trochę wystygną i obtaczamy je w cukrze pudrze pomieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią. Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują w metalowych pudełkach na ciastka. Smacznego!

Notatki

Z tej porcji wychodzą 32 ciasteczka.

Dodaj komentarz