Migdałowe księżyce
Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca o smaku migdałów i wanilii.
Ciasteczka adwentowe :) Upieczcie z podwójnej porcji i rozdajcie rodzinie i znajomym :)
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
90
minut
Składniki
Ciasto
-
250
g
mąki
-
210
g
masła
-
100
g
tarte migdały
-
70
g
cukru
-
1
żółtko
Dodatki: cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią do obtaczania ciasteczek
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 mniejsze porcje i chłodzimy w lodówce.
-
Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, robimy 4 wałeczki tej samej grubości i długości, kroimy je nożem, każdy wałeczek na 8 małych porcji. Następnie z każdego małego kawałeczka robimy kuleczkę, a potem wałeczek, cieńszy na końcach, jak księżyc. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Ciasteczka pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne. Czekamy, aż trochę wystygną i obtaczamy je w cukrze pudrze pomieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią. Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują w metalowych pudełkach na ciastka. Smacznego!
Notatki
Z tej porcji wychodzą 32 ciasteczka.