Migdałowe księżyce

Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca o smaku migdałów i wanilii. Ciasteczka adwentowe :) Upieczcie z podwójnej porcji i rozdajcie rodzinie i znajomym :)
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki
    Ciasto
  • 250 g mąki
  • 210 g masła
  • 100 g tarte migdały
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • Dodatki: cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią do obtaczania ciasteczek
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 mniejsze porcje i chłodzimy w lodówce.
  2. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, robimy 4 wałeczki tej samej grubości i długości, kroimy je nożem, każdy wałeczek na 8 małych porcji. Następnie z każdego małego kawałeczka robimy kuleczkę, a potem wałeczek, cieńszy na końcach, jak księżyc. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasteczka pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne. Czekamy, aż trochę wystygną i obtaczamy je w cukrze pudrze pomieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią. Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują w metalowych pudełkach na ciastka. Smacznego!
Notatki

Z tej porcji wychodzą 32 ciasteczka.