Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasta
Sposób przyrządzenia: Pieczenie

Ilość:
10 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Makowa rolada i serowa masa z bakaliami to pyszna propozycja na świąteczny deser. Twoi goście będą pod wrażeniem!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na roladę
- Składniki na masę
Wskazówki
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z serkiem homogenizowanym. Trochę masy odkładamy do miseczki, przyda nam się do ozdobienia wierzchu rolady. Pozostałą część mieszamy z posiekanymi bakaliami. Obie masy wstawiamy do lodówki.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Cały czas mieszając dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto. Ciasto rozsmarowujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
- Ciasto z papierem do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu na blacie (ciasto powinno być przykryte pergaminem z obu stron). Okrywamy całość czystą, zwilżoną ściereczką i odstawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy ścierkę i pergamin. Masę z bakaliami przekładamy równomiernie na ciasto, całość zwijamy w rulon. Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
-