Rolada makowa z kremem serowym z bakaliami

Ilość: 10 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz.

Makowa rolada i serowa masa z bakaliami to pyszna propozycja na świąteczny deser. Twoi goście będą pod wrażeniem!

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na roladę
  • Składniki na masę

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z serkiem homogenizowanym. Trochę masy odkładamy do miseczki, przyda nam się do ozdobienia wierzchu rolady. Pozostałą część mieszamy z posiekanymi bakaliami. Obie masy wstawiamy do lodówki.
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Cały czas mieszając dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto. Ciasto rozsmarowujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
  • Ciasto z papierem do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu na blacie (ciasto powinno być przykryte pergaminem z obu stron). Okrywamy całość czystą, zwilżoną ściereczką i odstawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy ścierkę i pergamin. Masę z bakaliami przekładamy równomiernie na ciasto, całość zwijamy w rulon. Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
  • Roladę wykładamy na talerz na którym będziemy ją serwować, odcinamy końcówki. Masę bez bakalii wcześniej odłożoną przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wierzch rolady. Dekorujemy na przykład bakaliami, pierniczkami. Smacznego!

Dodaj komentarz