Rolada makowa z kremem serowym z bakaliami
Makowa rolada i serowa masa z bakaliami to pyszna propozycja na świąteczny deser. Twoi goście będą pod wrażeniem!
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Składniki
Składniki na roladę
-
5
jajek
-
160
g
cukru
-
110
g
mąki pszennej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
70
g
suchego, mielonego maku
-
2
tbsp
oliwy z oliwek
-
2
tbsp
likieru amaretto
Składniki na masę
-
330
ml
śmietanki 30%
-
400
g
serka homogenizowanego waniliowego
-
250
g
bakalii
(użyłam suszonych moreli, śliwek, żurawiny i płatków migdałowych)
Wskazówki
-
Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z serkiem homogenizowanym. Trochę masy odkładamy do miseczki, przyda nam się do ozdobienia wierzchu rolady. Pozostałą część mieszamy z posiekanymi bakaliami. Obie masy wstawiamy do lodówki.
-
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Cały czas mieszając dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto. Ciasto rozsmarowujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
-
Ciasto z papierem do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu na blacie (ciasto powinno być przykryte pergaminem z obu stron). Okrywamy całość czystą, zwilżoną ściereczką i odstawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy ścierkę i pergamin. Masę z bakaliami przekładamy równomiernie na ciasto, całość zwijamy w rulon. Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
-
Roladę wykładamy na talerz na którym będziemy ją serwować, odcinamy końcówki. Masę bez bakalii wcześniej odłożoną przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wierzch rolady. Dekorujemy na przykład bakaliami, pierniczkami. Smacznego!