Rolada makowa z kremem serowym z bakaliami

Makowa rolada i serowa masa z bakaliami to pyszna propozycja na świąteczny deser. Twoi goście będą pod wrażeniem!
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Składniki
    Składniki na roladę
  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 70 g suchego, mielonego maku
  • 2 tbsp oliwy z oliwek
  • 2 tbsp likieru amaretto
  • Składniki na masę
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 g bakalii (użyłam suszonych moreli, śliwek, żurawiny i płatków migdałowych)
Wskazówki
  1. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z serkiem homogenizowanym. Trochę masy odkładamy do miseczki, przyda nam się do ozdobienia wierzchu rolady. Pozostałą część mieszamy z posiekanymi bakaliami. Obie masy wstawiamy do lodówki.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Cały czas mieszając dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto. Ciasto rozsmarowujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
  3. Ciasto z papierem do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu na blacie (ciasto powinno być przykryte pergaminem z obu stron). Okrywamy całość czystą, zwilżoną ściereczką i odstawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy ścierkę i pergamin. Masę z bakaliami przekładamy równomiernie na ciasto, całość zwijamy w rulon. Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
  4. Roladę wykładamy na talerz na którym będziemy ją serwować, odcinamy końcówki. Masę bez bakalii wcześniej odłożoną przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wierzch rolady. Dekorujemy na przykład bakaliami, pierniczkami. Smacznego!