Tarta cytrynowa z figami

Ilość: 10 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. 5 min. Przyrządzanie: 45 min. Czas całkowity: 1 godz. 50 min.

Świeże figi mniam, świetne w słodkich deserach, jak i w daniach wytrawnych.

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
  • Ciasto kruche
  • Masa cytrynowa

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około godziny. Formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzonym rozwałkowanym ciastem wykładamy formę. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go np. kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180º C, wstawiamy ciasto i podpiekamy około 15 minut. Następnie usuwamy papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze 5 minut.
  • Wszystkie składniki na krem cytrynowy mieszamy rózgą kuchenną w misce. Na gorący spód przekładamy masę i wyrównujemy. Zmniejszamy temperaturę do 170º C i pieczemy około 20 – 25 minut. Ciasto wyjmujemy, studzimy. Na zimne ciasto układamy plasterki fig. Smacznego!

Notatki

Użyłam formę na tartę o średnicy 24 cm.

Dodaj komentarz