Tarta cytrynowa z figami
Świeże figi mniam, świetne w słodkich deserach, jak i w daniach wytrawnych.
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
65
minut
Przyrządzanie:
45
minut
Czas całkowity:
110
minut
Składniki
-
10
fig
Ciasto kruche
-
200
g
mąki pszennej
-
120
g
masła
-
60
g
cukru
-
3
tbsp
kwaśnej śmietany
-
szczypta soli
Masa cytrynowa
-
1
puszka mleka skondensowanego słodzonego
(530 g netto)
-
3
żółtka
-
sok wyciśnięty z 2 cytryn
-
skórka otarta z 1 cytryny
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około godziny.
Formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzonym rozwałkowanym ciastem wykładamy formę. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go np. kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą.
-
Piekarnik nagrzewamy do 180º C, wstawiamy ciasto i podpiekamy około 15 minut. Następnie usuwamy papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze 5 minut.
-
Wszystkie składniki na krem cytrynowy mieszamy rózgą kuchenną w misce. Na gorący spód przekładamy masę i wyrównujemy. Zmniejszamy temperaturę do 170º C i pieczemy około 20 – 25 minut. Ciasto wyjmujemy, studzimy. Na zimne ciasto układamy plasterki fig. Smacznego!
Notatki
Użyłam formę na tartę o średnicy 24 cm.