Tarta cytrynowa z figami

Świeże figi mniam, świetne w słodkich deserach, jak i w daniach wytrawnych.
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 65 minut
Przyrządzanie: 45 minut
Czas całkowity: 110 minut
Składniki
  • 10 fig
  • Ciasto kruche
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 60 g cukru
  • 3 tbsp kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • Masa cytrynowa
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g netto)
  • 3 żółtka
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około godziny. Formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzonym rozwałkowanym ciastem wykładamy formę. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go np. kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180º C, wstawiamy ciasto i podpiekamy około 15 minut. Następnie usuwamy papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze 5 minut.
  3. Wszystkie składniki na krem cytrynowy mieszamy rózgą kuchenną w misce. Na gorący spód przekładamy masę i wyrównujemy. Zmniejszamy temperaturę do 170º C i pieczemy około 20 – 25 minut. Ciasto wyjmujemy, studzimy. Na zimne ciasto układamy plasterki fig. Smacznego!
Notatki

Użyłam formę na tartę o średnicy 24 cm.