Sernik z trzech składników

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 15 min.

Polecam ciasto na weekend – sernik z 3 składników – lekki i puszysty!

Składniki

0/3 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski, a miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuszczamy ją w tak zwanej kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
  • Żółtka oddziel od białek. Twaróg umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać dodając po jednym żółtku, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a na końcu ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  • Tortownicę posmarowaną masłem owijamy z zewnątrz folią aluminiową i wstawiamy do brytfanki. Masę serową przelewamy do formy. Do blachy nalewamy wody, tak aby sięgała do połowy formy w której pieczemy sernik. Ciasto pieczemy 20 minut w 170 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Upieczony sernik studzimy, zimny wstawiamy do lodówki. Podajemy z ulubionymi owocami. Smacznego!

Notatki

Przepis na tortownicę o średnicy 16-18cm.

Dodaj komentarz