Kategoria: Desery
Ilość:
3 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Eton Mess to tradycyjny angielski deser. Truskawki, bita śmietana i chrupiące bezy – połączenie idealne 🙂 Truskawki zastąpiłam owocami kiwi, które znakomicie komponują się ze słodką śmietaną.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Kiwi obieramy ze skórki. Trzy sztuki miksujemy na mus, a pozostałe trzy kroimy w kostkę.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru.
- Bezy kruszymy. Pozostawiamy kilka w całości do ozdoby.
- W szklankach układamy następujące warstwy: śmietana, bezy, kiwi, śmietana, bezy. Podajemy od razu. Smacznego!
Notatki
Jak zrobić domowe bezy?
4 białka + szczypta soli + 200g cukru
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier.
- Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przekładamy masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskać bezy dowolnych kształtów
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C z termoobiegiem przez około 60- 100 minut, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy do ostygnięcia.