Deser a’la Eton Mess

Ilość: 3 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min.

Eton Mess to tradycyjny angielski deser. Truskawki, bita śmietana i chrupiące bezy – połączenie idealne 🙂 Truskawki zastąpiłam owocami kiwi, które znakomicie komponują się ze słodką śmietaną.

Składniki

0/4 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Kiwi obieramy ze skórki. Trzy sztuki miksujemy na mus, a pozostałe trzy kroimy w kostkę.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru.
  • Bezy kruszymy. Pozostawiamy kilka w całości do ozdoby.
  • W szklankach układamy następujące warstwy: śmietana, bezy, kiwi, śmietana, bezy. Podajemy od razu. Smacznego!

Notatki

Jak zrobić domowe bezy?

4 białka + szczypta soli + 200g cukru

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przekładamy masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskać bezy dowolnych kształtów
  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C z termoobiegiem przez około 60- 100 minut, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy do ostygnięcia.

Dodaj komentarz