Deser a’la Eton Mess
Eton Mess to tradycyjny angielski deser. Truskawki, bita śmietana i chrupiące bezy - połączenie idealne :) Truskawki zastąpiłam owocami kiwi, które znakomicie komponują się ze słodką śmietaną.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Składniki
-
330
ml
śmietany 30%
-
1
tbsp
cukru pudru
-
6
owoców kiwi
-
20
małych bez
Wskazówki
-
Kiwi obieramy ze skórki. Trzy sztuki miksujemy na mus, a pozostałe trzy kroimy w kostkę.
-
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru.
-
Bezy kruszymy. Pozostawiamy kilka w całości do ozdoby.
-
W szklankach układamy następujące warstwy: śmietana, bezy, kiwi, śmietana, bezy. Podajemy od razu. Smacznego!
Notatki
Jak zrobić domowe bezy?
4 białka + szczypta soli + 200g cukru
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier.
- Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przekładamy masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskać bezy dowolnych kształtów
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C z termoobiegiem przez około 60- 100 minut, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy do ostygnięcia.