Deser a’la Eton Mess

Eton Mess to tradycyjny angielski deser. Truskawki, bita śmietana i chrupiące bezy - połączenie idealne :) Truskawki zastąpiłam owocami kiwi, które znakomicie komponują się ze słodką śmietaną.
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Składniki
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 tbsp cukru pudru
  • 6 owoców kiwi
  • 20 małych bez
Wskazówki
  1. Kiwi obieramy ze skórki. Trzy sztuki miksujemy na mus, a pozostałe trzy kroimy w kostkę.
  2. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru.
  3. Bezy kruszymy. Pozostawiamy kilka w całości do ozdoby.
  4. W szklankach układamy następujące warstwy: śmietana, bezy, kiwi, śmietana, bezy. Podajemy od razu. Smacznego!
Notatki

Jak zrobić domowe bezy? 4 białka + szczypta soli + 200g cukru

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przekładamy masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskać bezy dowolnych kształtów
  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C z termoobiegiem przez około 60- 100 minut, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy do ostygnięcia.