Drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Ilość: 8 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. 50 min. Przyrządzanie: 50 min. Czas całkowity: 2 godz. 40 min.

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Kruszonka

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, ciepłe mleko, rozpuszczone masło i żółtka. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie kroimy na plasterki truskawki, łodygi rabarbaru myjemy, odcinamy końcówki i obieramy z cienkiej skórki. Każdą łodygę kroimy na mniejsze kawałki.
  • Następnie przygotowujemy kruszonkę: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
  • Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), ponownie je wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Na ciasto kładziemy truskawki, rabarbar i kruszonkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut).
  • Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 50 minut. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz