Drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
110
minut
Przyrządzanie:
50
minut
Czas całkowity:
160
minut
Składniki
Ciasto
-
600
g
mąki pszennej
-
150
g
cukru
-
250
ml
ciepłego mleka
-
100
g
roztopionego masła
-
5
żółtek
-
7
g
drożdże suszone instant
-
szczypta soli
-
350
g
truskawek
-
350
g
rabarbaru
Kruszonka
-
100
g
masła
-
170
g
mąki pszennej
-
110
g
cukru
-
20
g
cukru waniliowego
Wskazówki
-
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, ciepłe mleko, rozpuszczone masło i żółtka. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-
W międzyczasie kroimy na plasterki truskawki, łodygi rabarbaru myjemy, odcinamy końcówki i obieramy z cienkiej skórki. Każdą łodygę kroimy na mniejsze kawałki.
-
Następnie przygotowujemy kruszonkę: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
-
Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), ponownie je wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Na ciasto kładziemy truskawki, rabarbar i kruszonkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut).
-
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 50 minut. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.