Drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 110 minut
Przyrządzanie: 50 minut
Czas całkowity: 160 minut
Składniki
    Ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 5 żółtek
  • 7 g drożdże suszone instant
  • szczypta soli
  • 350 g truskawek
  • 350 g rabarbaru
  • Kruszonka
  • 100 g masła
  • 170 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
Wskazówki
  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, ciepłe mleko, rozpuszczone masło i żółtka. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie kroimy na plasterki truskawki, łodygi rabarbaru myjemy, odcinamy końcówki i obieramy z cienkiej skórki. Każdą łodygę kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Następnie przygotowujemy kruszonkę: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
  4. Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), ponownie je wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Na ciasto kładziemy truskawki, rabarbar i kruszonkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut).
  5. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 50 minut. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.