Łaciate z czekoladą i mandarynkami

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 40 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 1 godz. 20 min.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Krem

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki.
  • Do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 3/4 gotowej masy. Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy fantazyjnie na ciasto. Lekko mieszamy patyczkiem do szaszłyków. Ciasto pieczemy 40 min w temperaturze 170°C. Wystudzone ciasto kroimy na dwa cieńsze blaty.
  • Śmietanę i połamaną czekoladę umieszczamy w metalowej misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a krem zgęstnieje i będzie jednolity. 3/4 kremu wylewamy na dolny blat, równo rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem, na który wylewamy pozostały krem i rozsmarowujemy, aby tworzył polewę ciasta. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ciasto dekorujemy cząstkami mandarynek. Smacznego!

Notatki

Jeśli nie lubisz deserowej czekolady, użyj mlecznej lub gorzkiej :)

Dodaj komentarz