Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki.
Do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 3/4 gotowej masy. Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy fantazyjnie na ciasto. Lekko mieszamy patyczkiem do szaszłyków. Ciasto pieczemy 40 min w temperaturze 170°C. Wystudzone ciasto kroimy na dwa cieńsze blaty.
Śmietanę i połamaną czekoladę umieszczamy w metalowej misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a krem zgęstnieje i będzie jednolity. 3/4 kremu wylewamy na dolny blat, równo rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem, na który wylewamy pozostały krem i rozsmarowujemy, aby tworzył polewę ciasta. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ciasto dekorujemy cząstkami mandarynek. Smacznego!
Notatki
Jeśli nie lubisz deserowej czekolady, użyj mlecznej lub gorzkiej :)