Łaciate z czekoladą i mandarynkami

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
    Ciasto
  • 6 jajek
  • 1 cup mąki pszennej
  • 4 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 3/4 cup cukru
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tbsp kakao
  • Krem
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 300 g czekolady deserowej (3 tabliczki)
  • 1 puszka mandarynek (masa netto 175 g)
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki.
  2. Do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 3/4 gotowej masy. Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy fantazyjnie na ciasto. Lekko mieszamy patyczkiem do szaszłyków. Ciasto pieczemy 40 min w temperaturze 170°C. Wystudzone ciasto kroimy na dwa cieńsze blaty.
  3. Śmietanę i połamaną czekoladę umieszczamy w metalowej misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a krem zgęstnieje i będzie jednolity. 3/4 kremu wylewamy na dolny blat, równo rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem, na który wylewamy pozostały krem i rozsmarowujemy, aby tworzył polewę ciasta. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ciasto dekorujemy cząstkami mandarynek. Smacznego!
Notatki

Jeśli nie lubisz deserowej czekolady, użyj mlecznej lub gorzkiej :)