Kategoria: Ciasteczka, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
5 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
15 min.
Czas całkowity:
35 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Krówki i jabłko kroimy w drobną kosteczkę, umieszczamy w miseczce, posypujemy mąką ziemniaczaną i cynamonem. Mieszamy i odstawiamy.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasny krem. Dodajemy jajka i dalej ubijamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy krówki z jabłkami i ponownie wszystko mieszamy.
- Dłonie obsypujemy mąką, nakładamy porce ciasta łyżką, robimy kulkę, a następnie spłaszczamy. Uformowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm, bo ciasteczka podczas pieczenia urosną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 12-14 minut. Smacznego!
Notatki
Z tej porcji wychodzi około 20 ciastek.