Ciastka z jabłkami i krówkami

Porcje: 5 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 35 minut
Składniki
  • 1 jabłko
  • 12 krówek (cukierków)
  • 2 tsp mąki ziemniaczanej
  • 1 tsp cynamonu
  • 200 g masła
  • 3/4 cup cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 cup mąki pszennej (z górką)
  • 1 tsp sody
  • 1/2 tsp proszku do pieczenia
Wskazówki
  1. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Krówki i jabłko kroimy w drobną kosteczkę, umieszczamy w miseczce, posypujemy mąką ziemniaczaną i cynamonem. Mieszamy i odstawiamy.
  2. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasny krem. Dodajemy jajka i dalej ubijamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy krówki z jabłkami i ponownie wszystko mieszamy.
  3. Dłonie obsypujemy mąką, nakładamy porce ciasta łyżką, robimy kulkę, a następnie spłaszczamy. Uformowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm, bo ciasteczka podczas pieczenia urosną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 12-14 minut. Smacznego!
Notatki

Z tej porcji wychodzi około 20 ciastek.