Blok czekoladowy

Ilość: 8 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 3 godz. 15 min.

Przepis pamięta jeszcze czasy PRL -u 🙂 “Domowa czekolada” z mleka w proszku z herbatnikami i bakaliami.

Czy ten smak  kojarzy Wam się z dzieciństwem?

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Mleko, cukier, masło i kakao wkładamy do rondla i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i wszystkie składniki się połączą. !! Nie można dopuścić do zagotowania!! to spowoduje, że masa będzie się rozwarstwiać.
  • Gdy wszyskie składniki już się rozpuściły i połączyły, zdejmujemy rondel w ognia i dodajemy mleko w proszku. Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy połamane herbatniki, bakalie, orzechy i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Gotową masę wykładamy do formy keksowej (ja użyłam formy jednorazowej, aluminiowej), ładnie wyrównujemy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Dodaj komentarz