Blok czekoladowy

Przepis pamięta jeszcze czasy PRL -u :) "Domowa czekolada" z mleka w proszku z herbatnikami i bakaliami. Czy ten smak  kojarzy Wam się z dzieciństwem?
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 195 minut
Składniki
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 4 tbsp kakao
  • 250 g masła
  • 280 g mleka w proszku
  • Dodatkowo
  • 100 g herbatników
  • 160 g bakalii, orzechów (u mnie tym razem: suszona śliwka, żurawina, płatki migdałowe i orzechy nerkowca)
Wskazówki
  1. Mleko, cukier, masło i kakao wkładamy do rondla i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i wszystkie składniki się połączą. !! Nie można dopuścić do zagotowania!! to spowoduje, że masa będzie się rozwarstwiać.
  2. Gdy wszyskie składniki już się rozpuściły i połączyły, zdejmujemy rondel w ognia i dodajemy mleko w proszku. Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy połamane herbatniki, bakalie, orzechy i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  3. Gotową masę wykładamy do formy keksowej (ja użyłam formy jednorazowej, aluminiowej), ładnie wyrównujemy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!