Blok czekoladowy
Przepis pamięta jeszcze czasy PRL -u :) "Domowa czekolada" z mleka w proszku z herbatnikami i bakaliami.
Czy ten smak kojarzy Wam się z dzieciństwem?
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
195
minut
Składniki
-
150
ml
mleka
-
100
g
cukru
-
4
tbsp
kakao
-
250
g
masła
-
280
g
mleka w proszku
Dodatkowo
-
100
g
herbatników
-
160
g
bakalii, orzechów
(u mnie tym razem: suszona śliwka, żurawina, płatki migdałowe i orzechy nerkowca)
Wskazówki
-
Mleko, cukier, masło i kakao wkładamy do rondla i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i wszystkie składniki się połączą. !! Nie można dopuścić do zagotowania!! to spowoduje, że masa będzie się rozwarstwiać.
-
Gdy wszyskie składniki już się rozpuściły i połączyły, zdejmujemy rondel w ognia i dodajemy mleko w proszku. Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy połamane herbatniki, bakalie, orzechy i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
-
Gotową masę wykładamy do formy keksowej (ja użyłam formy jednorazowej, aluminiowej), ładnie wyrównujemy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!