Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Ilość: 8 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 2 godz. Przyrządzanie: 2 godz. Czas całkowity: 4 godz.

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto kruche
  • Masa budyniowa
  • Owoce (użyłam mrożonym: truskawek, malin, jeżyn i borówek) i 1 galaretka malinowa.

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Siekamy masło z mąką, dodajemy cukier puder, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie wykładamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
  • Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używamy mniej mleka, nie 1 litra tylko 700 ml. Ostudzony budyń wykładamy na zimne kruche ciasto. Na budyniu układamy owoce. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Dodaj komentarz