Ilość:
8 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 2 godz.
Przyrządzanie:
2 godz.
Czas całkowity:
4 godz.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto kruche
- Masa budyniowa
- Owoce (użyłam mrożonym: truskawek, malin, jeżyn i borówek) i 1 galaretka malinowa.
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Siekamy masło z mąką, dodajemy cukier puder, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie wykładamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
- Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
- Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używamy mniej mleka, nie 1 litra tylko 700 ml. Ostudzony budyń wykładamy na zimne kruche ciasto. Na budyniu układamy owoce. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!