Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 120 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 240 minut
Składniki
    Ciasto kruche
  • 1 1/2 cup mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 cup cukru pudru
  • Masa budyniowa
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 700 ml mleka
  • Owoce (użyłam mrożonym: truskawek, malin, jeżyn i borówek) i 1 galaretka malinowa.
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Siekamy masło z mąką, dodajemy cukier puder, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie wykładamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
  2. Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
  3. Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używamy mniej mleka, nie 1 litra tylko 700 ml. Ostudzony budyń wykładamy na zimne kruche ciasto. Na budyniu układamy owoce. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!