Tarta z budyniem, owocami i galaretką
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
120
minut
Przyrządzanie:
120
minut
Czas całkowity:
240
minut
Składniki
Ciasto kruche
-
1 1/2
cup
mąki pszennej
-
100
g
masła
-
1
jajko
-
1/2
cup
cukru pudru
Masa budyniowa
-
2
opakowania budyniu waniliowego z cukrem
-
700
ml
mleka
Owoce (użyłam mrożonym: truskawek, malin, jeżyn i borówek) i 1 galaretka malinowa.
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Siekamy masło z mąką, dodajemy cukier puder, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie wykładamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
-
Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
-
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używamy mniej mleka, nie 1 litra tylko 700 ml. Ostudzony budyń wykładamy na zimne kruche ciasto. Na budyniu układamy owoce. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!