Mandarynkowa panna cotta

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min.

Francuski deser panna cotta można przygotować na wiele sposób. Podstawowym składnikiem jest śmietanka. W tej wersji smakuje bardzo mandarynkowo i wygląda zjawiskowo!

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Sok z mandarynek, śmietankę i cukier wlewamy do rondelka i podgrzewamy przez kilka minut. Gdy płyn będzie już gorący zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
  • Mandarynki obieramy ze skórki i białych włókien. Plastikową butelkę obcinamy z góry. Wlewamy trochę panny cotty do butelki. Wkładamy słomkę do 4 ułożonych w stos mandarynek. Wkładamy mandarynki na słomce do butelki. Napełniamy butelkę pozostałą panna cottą. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny, a następnie wstawiamy do lodówki, usuwamy słomkę i zostawiamy na całą noc.
  • Następnego dnia przecinamy plastikową butelkę i wyjmujemy panne cottę. Tniemy na plasterki, układamy na talerzu i dekorujemy bitą śmietaną, listkami mięty i suszonymi kwiatami pomarańczy. Smacznego!

Dodaj komentarz