Mandarynkowa panna cotta

Francuski deser panna cotta można przygotować na wiele sposób. Podstawowym składnikiem jest śmietanka. W tej wersji smakuje bardzo mandarynkowo i wygląda zjawiskowo!
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 200 ml soku z mandarynek świeżo wyciskanego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 80 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • 4 mandarynki bez pestek
  • plastikowa butelka np. po mleku, słomka
Wskazówki
  1. Sok z mandarynek, śmietankę i cukier wlewamy do rondelka i podgrzewamy przez kilka minut. Gdy płyn będzie już gorący zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Mandarynki obieramy ze skórki i białych włókien. Plastikową butelkę obcinamy z góry. Wlewamy trochę panny cotty do butelki. Wkładamy słomkę do 4 ułożonych w stos mandarynek. Wkładamy mandarynki na słomce do butelki. Napełniamy butelkę pozostałą panna cottą. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny, a następnie wstawiamy do lodówki, usuwamy słomkę i zostawiamy na całą noc.
  3. Następnego dnia przecinamy plastikową butelkę i wyjmujemy panne cottę. Tniemy na plasterki, układamy na talerzu i dekorujemy bitą śmietaną, listkami mięty i suszonymi kwiatami pomarańczy. Smacznego!