Mandarynkowa panna cotta
Francuski deser panna cotta można przygotować na wiele sposób. Podstawowym składnikiem jest śmietanka. W tej wersji smakuje bardzo mandarynkowo i wygląda zjawiskowo!
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
200
ml
soku z mandarynek świeżo wyciskanego
-
400
ml
śmietanki 30%
-
80
g
cukru
-
20
g
żelatyny
-
4
mandarynki bez pestek
-
plastikowa butelka np. po mleku, słomka
Wskazówki
-
Sok z mandarynek, śmietankę i cukier wlewamy do rondelka i podgrzewamy przez kilka minut. Gdy płyn będzie już gorący zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
-
Mandarynki obieramy ze skórki i białych włókien. Plastikową butelkę obcinamy z góry. Wlewamy trochę panny cotty do butelki. Wkładamy słomkę do 4 ułożonych w stos mandarynek. Wkładamy mandarynki na słomce do butelki. Napełniamy butelkę pozostałą panna cottą. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny, a następnie wstawiamy do lodówki, usuwamy słomkę i zostawiamy na całą noc.
-
Następnego dnia przecinamy plastikową butelkę i wyjmujemy panne cottę. Tniemy na plasterki, układamy na talerzu i dekorujemy bitą śmietaną, listkami mięty i suszonymi kwiatami pomarańczy. Smacznego!