Sernik jogurtowy na zimno z białą czekoladą

Ilość: 10 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 4 godz.

Pyszny sernik na bazie jogurtu z białą czekoladą i musem truskawkowym.  Koniecznie spróbuj!

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na spód
  • Składniki na masę serową
  • Mus truskawkowy
  • Dodatkowo do dekoracji: truskawki, starta biała czekolada, listki mięty

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Herbatniki kruszymy na piasek w rozdrabniaczu. Wysypujemy je do miseczki, dodajemy kakao i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masę z herbatników przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy i dociskamy, aby pokryć cały spód. Odstawiamy do lodówki.
  • Czekoladę rozpuszczamy w dużej metalowej misce ustawionej nad gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę łączymy ze skyrem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą jogurtową. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę
  • Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki blendujemy i łączymy z galaretką. Tężejący mus truskawkowy wykładamy na masę serową i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy ciasto truskawkami, startą białą czekoladą i listkami mięty. Smacznego!

Dodaj komentarz