Sernik jogurtowy na zimno z białą czekoladą
Pyszny sernik na bazie jogurtu z białą czekoladą i musem truskawkowym. Koniecznie spróbuj!
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
240
minut
Składniki
Składniki na spód
-
140
g
herbatników
-
2
tbsp
czarnego kakao
-
90
g
rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową
-
300
g
białej czekolady
-
600
g
jogurtu naturalnego skyr
-
2
tsp
pasty waniliowej
-
250
ml
śmietany 30%
Mus truskawkowy
-
300
g
truskawek
-
1
galaretka krystaliczna
Dodatkowo do dekoracji: truskawki, starta biała czekolada, listki mięty
Wskazówki
-
Herbatniki kruszymy na piasek w rozdrabniaczu. Wysypujemy je do miseczki, dodajemy kakao i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masę z herbatników przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy i dociskamy, aby pokryć cały spód. Odstawiamy do lodówki.
-
Czekoladę rozpuszczamy w dużej metalowej misce ustawionej nad gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę łączymy ze skyrem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą jogurtową. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę
-
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki blendujemy i łączymy z galaretką. Tężejący mus truskawkowy wykładamy na masę serową i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy ciasto truskawkami, startą białą czekoladą i listkami mięty. Smacznego!