Sernik jogurtowy na zimno z białą czekoladą

Pyszny sernik na bazie jogurtu z białą czekoladą i musem truskawkowym.  Koniecznie spróbuj!
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 240 minut
Składniki
    Składniki na spód
  • 140 g herbatników
  • 2 tbsp czarnego kakao
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • Składniki na masę serową
  • 300 g białej czekolady
  • 600 g jogurtu naturalnego skyr
  • 2 tsp pasty waniliowej
  • 250 ml śmietany 30%
  • Mus truskawkowy
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka krystaliczna
  • Dodatkowo do dekoracji: truskawki, starta biała czekolada, listki mięty
Wskazówki
  1. Herbatniki kruszymy na piasek w rozdrabniaczu. Wysypujemy je do miseczki, dodajemy kakao i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masę z herbatników przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy i dociskamy, aby pokryć cały spód. Odstawiamy do lodówki.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w dużej metalowej misce ustawionej nad gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę łączymy ze skyrem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą jogurtową. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę
  3. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki blendujemy i łączymy z galaretką. Tężejący mus truskawkowy wykładamy na masę serową i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy ciasto truskawkami, startą białą czekoladą i listkami mięty. Smacznego!