Serniczki na patyku

Ilość: 6 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. 20 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz. 50 min.

Zaskocz gości czymś wyjątkowym! Cheescakesticks to bardzo efektowne podanie sernika nabitego na patyczki od lodów i ozdobionego czekoladowymi polewamy, posypkami czy bakaliami. Polecam ozdabiać je razem z dzieciakami, zabawa będzie przednia 🙂

 

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, a następnie po łyżce sera, cały czas miksując. Następnie wlewamy śmietanę i dodajemy mąką ziemniaczaną. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy.
  • Masę serową przelewamy do tortownicy ok. 21 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 175°C przez około godzinę. Sernik chłodzimy najpierw na blacie potem w lodówce.
  • Schłodzony sernik kroimy na trójkąty, wbijamy patyczki. Czekoladę gorzką umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę biała rozpuszczamy tak samo, dzielimy ją na 3 porcje, jedną pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy zielony barwnik, a do trzeciej czerwony. Serowe trójkąty smarujemy czekoladą ozdabiamy dodatkami :) Chłodzimy w lodówce. Smacznego!

Notatki

Co to znaczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę umieszczamy na garnuszku z wodą tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi.

Dodaj komentarz