Serniczki na patyku

Zaskocz gości czymś wyjątkowym! Cheescakesticks to bardzo efektowne podanie sernika nabitego na patyczki od lodów i ozdobionego czekoladowymi polewamy, posypkami czy bakaliami. Polecam ozdabiać je razem z dzieciakami, zabawa będzie przednia :)  
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 80 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 110 minut
Składniki
  • 500 g sera z wiaderka
  • 125 g masła
  • 1/2 cup cukru
  • 3 jajka
  • 75 ml śmietany 30%
  • 2 tbsp mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo
  • 50 g czekolady deserowej
  • 150 g czekolady białej
  • barwnik spożywczy zielony i czerwony
  • kolorowe posypki, wiórki kokosowe, precle, mini pianki marshmallow, cukrowe oczy, lentilki
  • drewniane patyczki do lodów
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, a następnie po łyżce sera, cały czas miksując. Następnie wlewamy śmietanę i dodajemy mąką ziemniaczaną. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy.
  2. Masę serową przelewamy do tortownicy ok. 21 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 175°C przez około godzinę. Sernik chłodzimy najpierw na blacie potem w lodówce.
  3. Schłodzony sernik kroimy na trójkąty, wbijamy patyczki. Czekoladę gorzką umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę biała rozpuszczamy tak samo, dzielimy ją na 3 porcje, jedną pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy zielony barwnik, a do trzeciej czerwony. Serowe trójkąty smarujemy czekoladą ozdabiamy dodatkami :) Chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Notatki

Co to znaczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę umieszczamy na garnuszku z wodą tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi.