Marchwiak

Ilość: 8 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 35 min. Czas całkowity: 55 min.

Ciasto jest puszyste i wilgotne, a do tego bardzo szybko się je robi.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Składniki na masę
  • Do ozdoby: wstążki z marchewki ugotowane w wodzie z cukrem, orzechy, migdały, morele

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Dodajemy olej, ekstrakt z wanilii, a następnie wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników, wymieszane i przesiane.
  • Jabłko i marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia wszystkich składników.
  • Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 175°C z termoobiegiem około 35 minut. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  • Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier puder i serek mascarpone, aż powstanie jednolita gładka masa.
  • Na zimne ciasto wykładamy masę i rozsmarowujemy. Ciasto dekorujemy marchewkowymi wstążkami ugotowanymi w wodzie z cukrem, orzechami, morelami, migdałami. Smacznego!

Notatki

Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm.

Dodaj komentarz