Marchwiak
Ciasto jest puszyste i wilgotne, a do tego bardzo szybko się je robi.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
35
minut
Czas całkowity:
55
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
4
jajka L
-
1/2
cup
cukru trzcinowego
-
3/4
cup
oleju rzepakowego
-
2
tsp
proszku do pieczenia
-
1
tsp
sody
-
2
tsp
przyprawy do piernika
-
1
tsp
ekstraktu z wanilli
-
1
jabłko
-
2
duże marchewki
Składniki na masę
-
150
g
masła
-
250
g
serka mascarpone
-
2
tbsp
cukru pudru
Do ozdoby: wstążki z marchewki ugotowane w wodzie z cukrem, orzechy, migdały, morele
Wskazówki
-
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Dodajemy olej, ekstrakt z wanilii, a następnie wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników, wymieszane i przesiane.
-
Jabłko i marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia wszystkich składników.
-
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 175°C z termoobiegiem około 35 minut. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
-
Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier puder i serek mascarpone, aż powstanie jednolita gładka masa.
-
Na zimne ciasto wykładamy masę i rozsmarowujemy. Ciasto dekorujemy marchewkowymi wstążkami ugotowanymi w wodzie z cukrem, orzechami, morelami, migdałami. Smacznego!
Notatki
Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm.