Marchwiak

Ciasto jest puszyste i wilgotne, a do tego bardzo szybko się je robi.
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 35 minut
Czas całkowity: 55 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 4 jajka L
  • 1/2 cup cukru trzcinowego
  • 3/4 cup oleju rzepakowego
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tsp sody
  • 2 tsp przyprawy do piernika
  • 1 tsp ekstraktu z wanilli
  • 1 jabłko
  • 2 duże marchewki
  • Składniki na masę
  • 150 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tbsp cukru pudru
  • Do ozdoby: wstążki z marchewki ugotowane w wodzie z cukrem, orzechy, migdały, morele
Wskazówki
  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Dodajemy olej, ekstrakt z wanilii, a następnie wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników, wymieszane i przesiane.
  2. Jabłko i marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia wszystkich składników.
  3. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 175°C z termoobiegiem około 35 minut. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  4. Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier puder i serek mascarpone, aż powstanie jednolita gładka masa.
  5. Na zimne ciasto wykładamy masę i rozsmarowujemy. Ciasto dekorujemy marchewkowymi wstążkami ugotowanymi w wodzie z cukrem, orzechami, morelami, migdałami. Smacznego!
Notatki

Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm.