Ciasto kokosowe z mango

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 3 godz. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 6 godz.

Mango to jeden z moich ulubionych owoców. Na pewno wiele osób uważa tak samo 🙂 Dzisiaj zapraszam na wyśmienite połączenie tropikalnych smaków. Ciasto kokosowe z galaretką z mango i migdałowym spodem Pyszne gwarantuje!

Składniki

0/16 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na spód
  • Składniki na masę kokosową
  • Składniki na żelke z mango
  • Dodatkowo do ozdoby: świeże mango, wiórki kokosowe, listki mięty itp.

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Migdały siekamy przy użyciu rozdrabniacza na bardzo malutkie kawałeczki. Dodajemy rozpuszczony w mikrofalówce olej kokosowy i cukier, wszystko mieszamy. Migdały wsypujemy do tortownicy i bardzo mocno dociskamy do dna i rantów formy. Wkładamy do lodówki.
  • Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10min. Do rondelka wlewamy śmietankę, mleczko kokosowe, cukier, ekstrakt z wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i wrzucamy napęczniałą żelatynę oraz pokruszoną białą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć przelewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Do rondelka wlewamy pulpę z mango, wodę, sok z cytryny, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i wrzucamy napęczniałą żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć przelewamy na całkowicie zastygniętą masę kokosową. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Przed podaniem ciasto ozdabiamy świeżym mango, wiórkami kokosowymi i listkami mięty. Smacznego!

Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

Dodaj komentarz